FALSELE DENUMIRI ALE ORAŞULUI TIMIŞOARA în MASS-MEDIA

Studiul a fost reflectat în presa scrisã dupã cum urmeazã:

•  România liberã, ediţia de Transilvania-Banat din 25.01.2007, pagina IV:

Din sapte nume cate a purtat orasul, doar cel in limba romana este corect
DENUMIREA TIMISOAREI, "SCHINGIUITA" IN FEL SI CHIP PE SITE-UL PRIMARIEI de Anton Borbely
Edilii din capitala Banatului nu cunosc istoria Timisoarei si nici macar denumirea corecta a orasului pe care il conduc. Dovada ca din cele 7 denumiri ale urbei, scrise pe pagina oficiala de Internet a localitatii, 6 sunt gresite.
Numai ca, la o privire atenta aruncata de cercetatorul Sorin Forţiu, care a realizat un studiu pe aceasta tema (material publicat pe site-ul http://www.banat.ro/academica.htm), el a observat inadvertente majore, pe care nu le-a sesizat nimeni din conducerea municipalitatii. Din cele 7 denumiri ale orasului, de exemplu, doar una singura este corecta, adica cea de acum - Timişoara.
Erorile depistate in ceea ce priveste numele orasului sunt evidentiate cu date si dovezi istorice. Astfel, apare scris Temesiensis in loc de Temesvariensis, Temesburg in loc de Temeschburg sau Temesvar in loc de Temesvár, in denumirea maghiara. Cercetatorul argumenteaza cu date statistice si izvoare istorice faptul ca pe pagina oficiala a Primariei atat numele urbei, cat si alte date prezentate sunt, de fapt, false.
Atestarea documentara a orasului, eronata
Materialul de prezentare al Timisoarei, gazduit de pagina de Internet a Primariei, este realizat de Octavian Leşcu. Acesta este un cunoscut detinator de date despre localitate si posesor al unei impresionante colectii de vederi din diferite epoci istorice pe care le-a traversat urbea de pe Bega. In timp ce acesta sustine ca Timisoara a fost atestata documentar in urma cu 730 de ani, Sorin Forţiu, uzand de documente istorice, arata ca, de fapt, asezarea urbana are o vechime documentara de fix 741 de ani.
"Prima mentiune documentara directa, sigura si de necontestat a Timisoarei este intr-un document din 1266, care specifica si Terram Castri de Tymes printre domeniile donate comitelui Parabuch de regele Istvan al V-lea", este mentionat in materialul cercetatorului Sorin Forţiu.
Data care apare drept "act de nastere" al Timisoarei in articolul lui Octavian Leşcu - 1212 - este, de fapt, o grava confuzie. Documentul la care face referire acesta se refera, de fapt, la atestarea unei localitati din fostul comitat medieval maghiar Poszony, care se afla acum pe teritoriul Slovaciei, fara a avea nici cea mai mica legatura cu Timisoara.
Confuziile despre orginea si denumirile urbei de pe Bega sunt postate pe site-ul municipalitatii din anul 2002, insa pana acum nici un istoric sau cercetator nu a sesizat inadvertentele. Culmea este ca, in ciuda confuziilor si informatiilor false despre istoria orasului, municipalitatea a gasit de cuviinta chiar sa il premieze pe Octavian Leşcu, recompensat si cu o diploma de excelenţã.
Autoritatile municipale intentioneaza sa introduca, in curand, in programa scolara a elevilor o materie suplimentara, si anume studierea istoriei urbei. Pentru ca scolarii sa stie cu certitudine cum s-a nascut sau cum a mai fost denumita urbea de pe Bega in trecut, administratia locala trebuie, mai intai, sa stabileasca adevarul istoric despre asezarea urbana.

•  Web Site-ul Radio Timişoara http://www.radiotimisoara.ro/ în secţiunea Actualitate (24.01.2007)

Banat.ro contra Primăria Timişoara.
Primăria Timisoara a intrat in istorie drept prima instituţie de acest gen din lume care nu stie nici macar numele corect al orasului pe care il reprezinta.
Cel puţin aşa susţin administratorii site-ului www.banat.ro.
Aceştia susţin că niciuna dintre cele şase denumiri prezentate pe site-ul Primăriei, ca fiind numele purtate de-a lungul vremii de urbea de pe Bega nu este reală.
"Timişoara nu s-a numit niciodată Zambara, Tibiscum, Beguey, Temesiensis, Temesvar sau Temesburg", susţin administratorii site-ului amintit, legându-se inclusiv de ortografia folosită pe site-ul primăriei.
Aceştia contestă şi atestarea documentară a Timişoarei, respectiv 735 de ani. Ei pretind că prima menţiune sigură şi de necontestat a aşezării datează din anul 1266 şi nu 1272, cum se arată pe site-ul primăriei.
Cristina Iovi (24.01.2007)

•   Evenimentul Zilei, ediţia de Vest din 26.01.2007, pagina III:
Cele şapte denumiri ale Timişoarei de Georgeta Petrovici
Ziaristul timişorean Sorin Forţiu demonstreazã, intr-un studiu amãnuntit, ca pe site-ul Primãriei Timişoara apar nenumãrate aberaţii.
De cinci ani primãria Timişoara a intrat în istorie drept prima primãrie din lume care nu ştie nici mãcar numele corect al oraşului pe care îl reprezintã. Ba mai mult la secţiunea de istoric a oraşului, publicatã pe pagina web a municipalitãţii, (paginã de nenumãrate ori premiatã) troneazã inexactitãţI istorice crase privind dezvoltarea timpurie a urbei, şi care, deşi au fost semnalate în repetate rânduri, fie de timişoreni, fie de mass-media, continuã sã rãmânã neschimbate.
Studiu publicat pe Internet
Ziaristul timişorean Sorin Forţiu a publicat miercuri pe urmãtoarea adresã web: http://www.banat.ro/Timisoara.htm, un studiu amãnunţit în care explicã cum edilii dezinformeazã pe oricine e curios sã afle un istoric veritabil al urbei, şi, îl cautã, spre informare, pe pagina oficialã, de net a municipaliãţii.
"Cu tristeţe şi stupefacţie trebuie sã constat cã edilii noştri nu cunosc nici mãcar lucruri elementare referitoare la oraşul pe care au pretenţia sã-l conducã: numele şi vârsta acestuia", spune Sorin Forţiu.
Mai exact, pe pagina web a municipalitãţii (pe coloana din partea dreaptã, a materialului de prezentare a oraşului) sunt înşiruite cele aşa zise 7 denumiri ale oraşului, din care, explicã realizatorul studiului, 6 nu sunt adevãrate, neexistând de fapt niciodatã. Este vorba de urmãtoarele: Zambara (Dacia), Tibiscum (sub romani), Beguey (pânã în 1212), Temesiensis, Temesvar, Temesburg.
Greşeli mici, dar deranjante
"Sã începem cu greşelile care sunt evidente: Temesvar (Temesburg). Oare de ce varianta în limba germanã este trecutã în parantezã lângã cea maghiarã? Mister! Varianta corectã în limba maghiarã a numelui oraşului Timişoara este Temesvár (obligatoriu cu accent acut pe a / á) iar în limba germanã este Temeschburg, denumire care dateazã din 1396" mai spune Forţiu.
Variantele în limba sârbã şi bulgarã au fost omise
"Autoritãţile imperiale habsburgice / austro-ungare au folosit şi Temeschwar, Temeswar, denumiri care s-au încetãţenit în uzul curent chiar dacã doar germanizeazã numele maghiar Temesvár. Oricum, varianta Temesburg folositã pe pagina web a primãriei Timişoara este incorectã. Este de neînţeles de ce pe web site-ul primãriei nu se menţioneazã şi variantele în limbile sârbã (Temišvar / Teмишвр) şi bulgarã (Timišvár) pentru numele oraşului Timişoara. Denumirile Zambara (Dacia) / Tibiscum (sub Romani) / Beguey (pânã la 1212) / Temesiensis ridicã probleme şi mai complexe", se aratã în studiul realizat de Sorin Forţiu.
(în casetã)
INEXACTITÃŢI
Greşeli de pe pagina Primãriei
Sorin Forţiu a demontat în studiul sãu urmãtoarele afirmaţii de pe pagina web a Primãriei:
• "În anii 101-103 şi 105, romanii sub conducerea împãratului Traian au cucerit Dacia (fals! / doar circa 1/3 din ea) în douã rãzboaie sângeroase. Banatul a fost numit de cuceritori "DACIA RIPENSIS" (fals!).
• Pe locul unde se aflã astãzi Timişoara se crede cã se gãsea încã de pe vremea dacilor o localitate numitã ZAMBARA (fals!). Istoriograful (fals!) Ptolomeu pomeneşte acest nume (fals!) în secolul al doilea înainte de Cristos (fals!). Nu se poate ştii cu precizie (fals!) dacã aceastã localitate sau alta, întemeiatã de cãtre romani s-a numit mai târziu TIBISCUM (fals!). În orice caz este foarte probabil (fals!) cã acest din urmã oraş, numit "MUNICIPIU" pe un document contemporan, este la originea Timişoarei de azi (fals!).
• În timpul nãvãlirilor barbare, mai ales de cãtre avari, în locul "CASTRULUI ZAMBARA" (fals!), care se ruinase, se ridicã localitatea "BEGUEY" (fals!) numire luatã de la râul Beghei.
• Locul unde s-a zidit centrul militar important "ZAMBARA" (fals!), mai apoi "BEGUEY" (fals!) a fost ales din motive şi calcule strategice şi nu la întâmplare, fiind situat la confluenţa râurilor Timiş şi Beghei.
• Abia în anul 1212 (fals!) se pomeneşte despre "CETATEA TIMIŞULUI" - Castrum Temesiensis (fals!) într-un document al regelui Andrei II. Timişoara era deci în acel moment (fals!) loc fortificat "CASTRUM" şi e posibil cã a avut acest caracter încã de la întemeierea ei."


     CONTACT E-MAIL   |   ALTE COMENTARII